Święto Wielkiej Nocy – catering wielkanocny!

Święta Wielkanocne to piękny czas, w którym mamy szansę zbliżyć się do Boga oraz wspólnie z bliskimi świętować zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. 

W naszej tradycji od wielu lat obchodzimy Wielkanoc, chcemy by te święta były magiczne i niezapomniane. Zbieramy się całymi rodzinami by świętować. Nieodłącznym elementem jest świąteczne jedzenie, które oferuje catering wielkanocny.

Najważniejszy dzień w roku.

Święto Wielkiej Nocy to najstarsze i najważniejsze święto dla chrześcijan. Obrzędy Wigilii Paschalnej, Wielkiej Nocy , stanowiącej serce Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego, jak ukazują np. przepisy obrządku rzymskiego, rozpoczynają się w sobotę po zapadnięciu zmroku. „Nie wolno ich rozpocząć, zanim nie zapadnie noc, a należy je zakończyć przed świtem”. Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego jest wspominana w ciągu roku liturgicznego poprzez świętowanie niedzieli.

Podczas tego święta cały Kościół umiera, jest ukrzyżowany z Chrystusem by później wspólnie zmartwychwstać. 

Jak wyznacza się datę Świąt Wielkanocnych?

Wyznaczanie daty Wielkanocy w danym roku oblicza się za pomocą metody Gaussa. W kościołach zachodnich Wielkanoc przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca (tzw. paschalna pełnia Księżyca), przypadającej po 21 marca. Oznacza to, że Wielkanoc wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia (włącznie). Daty kościelnej pełni Księżyca zostały wyznaczone i stabelaryzowane w czasie Soboru Nicejskiego w 325 roku n.e. Kościelna pełnia Księżyca różni się od astronomicznej. 

Polska tradycja świąteczna

W polskiej tradycji Wielkanoc zaczynano świętować od mszy rezurekcyjnej, podczas której dźwięk bicia dzwonów oznaczał zmartwychwstanie Jezusa.  Mszę poprzedza uroczysta procesja z Najświętszym Sakramentem, śpiewamy “alleluja” oraz pozdrawiamy się zwrotami
“ Chrystus zmartwychwstał” z odpowiedzią “ Prawdziwie powstał”.

Śniadanie Wielkanocne – tradycja znana każdemu Polakowi

Po mszy Polacy mają zwyczaj zasiadać do odświętnego śniadania Wielkanocnego. Podczas takiego śniadania dzielimy się święconką z koszyczka. Na stole znajdziemy między innymi wielkanocne baby i mazurki, jajka oraz wędliny. Stół przystraja się bukietami z bazi i innych wiosennych kwiatów. W niektórych regionach naszego kraju panował zwyczaj, że rodzice chowali tak zwane “zajączki” czyli prezenty od zajączka wielkanocnego – słodycze, zabawki i tym podobne. Dzieci wyruszały na poszukiwanie “koszyczka” w ogrodzie. Zdarzało się że dzieci tradycyjnie przygotowywały w ogrodzie gniazda dla zajączka, aby ten miał gdzie ukryć prezenty. 

Niedziela jak i poniedziałek Wielkanocny są w Polsce dniami wolnymi od pracy, które wedle tradycji powinno spędzać się w gronie rodzinnym. 

Lepiej spędzić czas z najbliższymi niż spędzać go w kuchni nad przysłowiowymi garnkami. 

Jeśli jednak przerasta nas przygotowywanie śniadania wielkanocnego, a świąteczny szał i zamieszanie to dla nas za wiele z różnych powodów. Wolelibyśmy na przykład czas który poświęcamy na przygotowanie posiłków spędzić z bliskimi. Fantastycznym rozwiązaniem w takich przypadkach jest catering wielkanocny. Znajdziemy mnóstwo firm oferujących tani catering. Nasze dania przyjadą do nas ciepłe i takie, jakie sobie wymarzymy. Znajdziemy także niezliczoną ilość firm cateringowych w Warszawie, które posiadają ofertę świąteczną. Catering świąteczny, nie tylko wielkanocny to bardzo dobre rozwiązanie, które nie przeczy polskiej tradycji. 

Może Ci się również spodoba