Święto Wielkiej Nocy – catering wielkanocny!
Święta Wielkanocne to piękny czas, w którym mamy szansę zbliżyć się do Boga oraz wspólnie z bliskimi świętować zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
W naszej tradycji od wielu lat obchodzimy Wielkanoc, chcemy by te święta były magiczne i niezapomniane. Zbieramy się całymi rodzinami by świętować. Nieodłącznym elementem jest świąteczne jedzenie, które oferuje catering wielkanocny.
Najważniejszy dzień w roku.
Święto Wielkiej Nocy to najstarsze i najważniejsze święto dla chrześcijan. Obrzędy Wigilii Paschalnej, Wielkiej Nocy , stanowiącej serce Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego, jak ukazują np. przepisy obrządku rzymskiego, rozpoczynają się w sobotę po zapadnięciu zmroku. „Nie wolno ich rozpocząć, zanim nie zapadnie noc, a należy je zakończyć przed świtem”. Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego jest wspominana w ciągu roku liturgicznego poprzez świętowanie niedzieli.
Podczas tego święta cały Kościół umiera, jest ukrzyżowany z Chrystusem by później wspólnie zmartwychwstać.
Jak wyznacza się datę Świąt Wielkanocnych?
Wyznaczanie daty Wielkanocy w danym roku oblicza się za pomocą metody Gaussa. W kościołach zachodnich Wielkanoc przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca (tzw. paschalna pełnia Księżyca), przypadającej po 21 marca. Oznacza to, że Wielkanoc wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia (włącznie). Daty kościelnej pełni Księżyca zostały wyznaczone i stabelaryzowane w czasie Soboru Nicejskiego w 325 roku n.e. Kościelna pełnia Księżyca różni się od astronomicznej.
Polska tradycja świąteczna
W
polskiej tradycji Wielkanoc zaczynano świętować od mszy
rezurekcyjnej, podczas której dźwięk bicia dzwonów oznaczał
zmartwychwstanie Jezusa. Mszę poprzedza uroczysta procesja z
Najświętszym Sakramentem, śpiewamy “alleluja” oraz pozdrawiamy
się zwrotami
“
Chrystus
zmartwychwstał” z odpowiedzią “ Prawdziwie powstał”.
Śniadanie Wielkanocne – tradycja znana każdemu Polakowi
Po mszy Polacy mają zwyczaj zasiadać do odświętnego śniadania Wielkanocnego. Podczas takiego śniadania dzielimy się święconką z koszyczka. Na stole znajdziemy między innymi wielkanocne baby i mazurki, jajka oraz wędliny. Stół przystraja się bukietami z bazi i innych wiosennych kwiatów. W niektórych regionach naszego kraju panował zwyczaj, że rodzice chowali tak zwane “zajączki” czyli prezenty od zajączka wielkanocnego – słodycze, zabawki i tym podobne. Dzieci wyruszały na poszukiwanie “koszyczka” w ogrodzie. Zdarzało się że dzieci tradycyjnie przygotowywały w ogrodzie gniazda dla zajączka, aby ten miał gdzie ukryć prezenty.
Niedziela jak i poniedziałek Wielkanocny są w Polsce dniami wolnymi od pracy, które wedle tradycji powinno spędzać się w gronie rodzinnym.
Lepiej spędzić czas z najbliższymi niż spędzać go w kuchni nad przysłowiowymi garnkami.
Jeśli jednak przerasta nas przygotowywanie śniadania wielkanocnego, a świąteczny szał i zamieszanie to dla nas za wiele z różnych powodów. Wolelibyśmy na przykład czas który poświęcamy na przygotowanie posiłków spędzić z bliskimi. Fantastycznym rozwiązaniem w takich przypadkach jest catering wielkanocny. Znajdziemy mnóstwo firm oferujących tani catering. Nasze dania przyjadą do nas ciepłe i takie, jakie sobie wymarzymy. Znajdziemy także niezliczoną ilość firm cateringowych w Warszawie, które posiadają ofertę świąteczną. Catering świąteczny, nie tylko wielkanocny to bardzo dobre rozwiązanie, które nie przeczy polskiej tradycji.